Write to me or s-itechnology@hotmail.com

   
  itechnology
  Formatimi i PC
 
Si te formatojme nje PC?

Eshte nje gje qe besoj qe eshte e rendesishme per cdo perdorues dhe posedues PC te dije se si te formatoje PC e tij.

Fillimisht para se te filloni me formatimin eshte e rendesishme qe te controlloni nese CD-rom apo DVD-rom eshte first ne boot list, nese jo duhet ta beni firs. duhet te jete diku te first boot device.
Pastaj futni diskun e formatimit dhe te kerkon te shtypesh nje tast per te bere boot nga disku, shtypi nje tast.

dhe gjithcka fillon dhe rrjedh sipas fotove.pasi te del fotoja qe eshte me siper ju duhet te klikoni ENTER
ne foton nr.2 duhet qe te klikosh F8 per ta akceptuar licensen e Microsoftit
Ne Foton Nr.3 e ke te percakturar menyren qe mund ta zgjedhesh se a deshiron ta besh Format apo do te besh particion (krijim te Diskut)

Psh.Ke dy particione, C dhe D.Pra do ta fshish njerin particion dhe deshiron te krijon particone te reja vepro keshtu:
Pra ti e markon partiticionin D: ( ne foto ske partiticion D: )
klikon ne shkronjen D qe do me thon me Delete partiticionin edhe Enter
masandej del me kliku shkronjen L qe dot thot Lose All data in you drive
ti prap klikon ne Enter dhe kthehsh prap si ne foto, por pa partiticionin D:

Pastaj e nenvizon particionin C: dhe klikon ne shkronjen C dhe ateher mund te krijosh particion.Dhe ti jep vleren, psh nese ne HDD(Hard Disk) ndodhen 30 000 ti e ben 15 000 keshtu qe HDD(Hard Disk) ndahet dysh.(Kjo pjes nuk eshte ne foto)

Pasi ta beni ate veprim kthehi prap si ne foto, por tash do te duket si ne foto
Ne foto nuk ka partiticione.
Ti e nenvizon hapesiren e Hard Diskut C dhe e shtyp Enter.
Ateher kompjuteri automatikisht e krijon nje partiticion, madhesia e partiticionit eshte aq sa eshte i madh hard disku ne kompjuterin tend
Kur klikon ne Enter kalon ne foton tjeter me poshte dhe shiko
 Pasi te del kjo foto me lart,ti vendos cilin formatim don me marr FAT32 apo NTFS
NTFS ( Quick )ai qe eshte i pari ne rend eshte me i perdoruri sepse kryhet shpejt
pasi ta zgjedhi normal e dini qe duhet me kliku enter per te vazhduar
pasi te klikoni enter iu shfaqet kjo foto qe iu tregon se eshte duke e formatu hard diskun

pas asaj foto del faqja tjeter qe tregon per kopjimin e fileve 
pastaj na del faqja qe tregon qe pas disa seconda do behet reboot (restart) kompjuteri 
pastaj do e shohim faqen filluese te windowsit para instalimit
Pastaj na del kjo foto qe tregon Aty jane do file qe e kontrollojn se cfare ne kompjuter pershembull:
Cfare kartele te zerit ka,Cfar kartele grafike,qfare Kontrol Card ka ne motherboard ( SIS, apo Intel etj...) krejt keto i kontrollon ne fillim qe te jesh ne dijeni se cfar duhet te instalohet. Windows ka shume drivera dhe ai i instalon te gjitha, por nese pas instalimit, te kerkohen dirvera te tjera duhet ti instalosh vet.
Perveq kesaj per gjithe driverat e Windowsit te duhen me shume se 3-4 DVD pasi e dime qe 1 DVD nuk mjafton per gjithe driveat qe janë.

Pasi te kontrollohen gjithe pjeset e montuara ne PC, do filloje te instalohen gjithe drivet qe ndodhen ne CD dhe do kopjohen ne PC.
Koha aty tregon perafersisht edhe sa minuta kan mbet deri ne fund te instalimit kjo kohe ndryshon sipas kompjuterit, kompjuterat e vjeter marrin me shume kohe me e instalu kurse kompjuterat e ri instalohet ma shpejt windowsi xp.
Ja edhe foto qe tregon minutat e driverat qe jan duke u instaluar:
ne kompjuter te shfaqet kjo foto qe tregon qe osh kry me sukses instalimi 
pastaj normal klikon next dhe vazhdon duke i rregulluar disa rregullime tjera si Ora, Data etj... dhe perfundon me sukses Participimi i nje Local Discu

Pas gjithe kesaj per te shikuar instalimet e hardware shkon keshtu
My computer->Properties->Hardware->Device Manager pastaj aty e ki qe shenon OTHER DEVICES qe jan me color te verdh me "?" perpara qe do te thot qe nuk jan te instaluar pastaj i instalon nje nga nje ata qka i ke aty.

Kaq kishte menyra e kirjimit te nje Local Disku.

Shenim: Nese dikush ka paqartesi mund te me shkruaj ne
e-mail: s-itechnology@hotmail.com


By  Sajmir

Kontakto me s-itechnology@hotmail.com

 
  Vizitat totale:>> 32444 visitors (77534 hits) ne kete faqe copyright © Sajmir Bajraktari  
 
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=